Narrow your search

Library

KU Leuven (16)

UGent (9)

ULiège (7)

VDIC (4)

UAntwerpen (3)

UCLouvain (3)

UNamur (3)

KBR (2)

PXL (2)

ULB (2)

More...

Resource type

book (16)

dissertation (2)


Language

English (16)

Dutch (2)


Year
From To Submit

2015 (1)

2012 (1)

2008 (2)

2006 (1)

2004 (1)

More...
Listing 1 - 10 of 18 << page
of 2
>>
Sort by

Dissertation
Profound analysis and development of growth/no growth interface models : effect of inimical conditions on listeria monocytogenes in various contamination levels
Authors: ---
ISBN: 9789056829346 Year: 2008 Publisher: Heverlee Katholieke Universiteit Leuven. Faculteit Ingenieurswetenschappen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De groei/niet-groei interfase is de grens tussen condities die microbiële groei toelaten en condities die groei inhiberen. Modellen die deze interfase beschrijven, worden ontwikkeld in de discipline predictieve microbiologie om de veiligheid van levensmiddellen te voorspellen. De doeleinden van dit proefschrift zijn: ( i ) de grondige analyse en vergelijking van verschillende types van groei/niet-groei modellen voor zowel een monocultuur als een cultuur bestaande uit meerdere stammen, en ( ii ) de studie en het modelleren van de invloed van de celdensiteit op de groei/niet-groei interfase. Meer bepaald wordt de interfase van de pathogeen Listeria monocytogenes onder condities typisch voor mayonaise gebaseerde salades bestudeerd en gemodelleerd. Beide doelstellingen worden verwezenlijkt aan de hand van gedetailleerde datasets gegenereerd bij hoge celdensiteit en bij verschillende celdensiteiten. Om een groot aantal celdensiteiten tot op het niveau van de individuele cel te bekomen, wordt een verdunningsprotocol opgesteld. Een model dat dit protocol simuleert, wordt ontwikkeld om de celdensiteiten te schatten. De logistische regressiemodellen blijken het meest geschikt om de data bij hoge densiteit te beschrijven. Zij geven de geleidelijke verandering in groeikans geobserveerd in de interfasen, accuraat weer. Voor de monocultuur is het type afgeleid van een kinetiekmodel het meest geschikt aangezien zijn modelstructuur het minst beïnvloed wordt door anomaliën in de data. Er wordt onderzocht wat de beste methode is om de parameters van dit type te schatten. Voor de gemengde cultuur is het polynomiale type het beste. Alleen dit type is flexibel genoeg om de interfase van deze cultuur, die in een atypische richting buigt, te beschrijven. Om de invloed van de celdensiteit te modelleren, wordt de celdensiteit geïncorporeerd in de logistische regressiemodellen als extra verklarende variabele. Verschillende modellen die al dan niet gebaseerd zijn op de modellen voor hoge celdensiteit, worden opgesteld en uitgetest. De performantie van al deze modellen is quasi even goed. Zij voorspellen allen een sterke daling in groeikans bij dalende celdensiteit. Momenteel is er een voorkeur voor het model afgeleid van een kinetiekmodel omdat het het minst gevoelig is voor anomaliën. Tot besluit kan gezegd worden dat dit proefschrift belangrijke bijdragen levert tot het accuraat modelleren van de groei/niet-groei interfase en het eerste werk is dat grondig de celdensiteit in deze modellen incorporeert. The growth/no growth interface is the boundary between conditions that allow microbial growth and conditions that inhibit growth. Models that describe this interface are developed in the discipline of predictive microbiology in order to predict the safety of food products. The objectives of this dissertation are to ( i ) thoroughly analyse and compare the performance of different types of growth/no growth models for a monoculture as well as a culture consisting of several strains, and ( ii ) study and model the influence of the cell density on the growth/no growth interface. In particular, the growth/no growth interface of the pathogen Listeria monocytogenes under conditions typical for mayonnaise-based salads is investigated and modelled. Both goals are accomplished on the basis of detailed data sets generated at high cell density and at several cell densities. To obtain a large number of cell densities up until the level of the individual cell, a dilution protocol is developed. A model simulating this protocol is constructed to estimate the cell densities. The logistic regression models are found most suitable to describe the high density data. They accurately describe the gradual change in growth probability observed in the growth/no growth interfaces. For the monoculture, the type derived from a kinetic model is most adequate since its model structure is least influenced by anomalies in the data. It is investigated which method is most appropriate for the estimation of the parameters of this model type. For the mixed strain culture the polynomial type is the model type of preference. Only this type is flexible enough to describe the interface of this culture which bends in an atypical direction. To model the influence of cell density, the cell density is incorporated in the logistic regression models as an additional explanatory variable. Several models of which some are based on the models built for high cell density, are constructed and tested. The performance of all these models is closely similar. They all reflect the observed strong decrease in growth probability with decreasing cell density. At the moment, the model derived from a kinetic model is preferred since this model is simple and least sensitive to anomalies. In conclusion, this dissertation contributes to the accurate modelling of the growth/no growth interface and is the first work to profoundly incorporate cell density into these models. Voedselveiligheid is wereldwijd van primordiaal belang. Er treden immers regelmatig voedselgebonden ziekten op. Het aantal voedselvergiftingen kan verminderd worden door een goede kennis van de groei van schadelijke micro-organismen in voedingsmiddelen. Er kan dan immers voorspeld worden onder welke condities een bepaald voedingsmiddel best bewaard wordt, enz. In het domein van de predictieve microbiologie worden er modellen ontwikkeld die de groei van micro-organismen onder verschillende omgevingscondities voorspellen. Een subgroep van predictieve modellen zijn de groei/niet-groei modellen. Die modellen voorspellen de groei/niet-groei grens, i.e., de grens tussen omgevingscondities die groei toelaten en omgevingscondities die groei inhiberen. In dit project worden groei/niet-groei modellen ontwikkeld voor het micro-organisme Listeria monocytogenes in gekoelde mayonaise gebaseerde salades zoals, bijvoorbeeld, surimi-salades. De voor- en nadelen van een aantal modeltypes worden onderzocht en vergeleken. Een belangrijk innoverend aspect van dit project is dat de groei/niet-groei grens niet enkel bij hoge contaminatiegraad bestudeerd en gemodelleerd wordt, zoals vaak in de literatuur gebeurt, maar ook bij lage contaminatiegraad, wat meer realistisch is.


Book
Yeast technology
Authors: ---
ISBN: 0387506896 3540506896 9780387506890 9783540506898 Year: 1990 Publisher: Berlin Springer


Book
Medische microbiologie
Author:
ISBN: 9031300217 9031300225 9031300233 Year: 1974 Publisher: Utrecht Bohn, Scheltema en Holkema


Book
Over rot : Het handboek voor fermenteren
Author:
ISBN: 9789461431226 Year: 2015 Publisher: Hilversum Good Cook


Book
The art of fermentation : An in-depth exploratiopn of essential concepts and processes from around the world.
Author:
ISBN: 9781603582865 9781603583640 Year: 2012 Publisher: White River Junction, VT Chelsea Green Publishing

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

"'The Art of Fermentation' is the most comprehensive guide to do-it-yourself home fermentation ever published. Sandor Katz presents the concepts and processes behind fermentation in ways that are simple enough to guide a reader through their first experience making sauerkraut or yogurt, and in-depth enough to provide greater understanding and insight for experienced practitioners. While Katz expertly contextualizes fermentation in terms of biological and cultural evolution, health and nutrition, and even economics, this is primarily a compendium of practical information--how the processes work; parameters for safety; techniques for effective preservation; troubleshooting; and more. With full-color illustrations and extended resources, this book provides essential wisdom for cooks, homesteaders, farmers, gleaners, foragers, and food lovers of any kind who want to develop a deeper understanding and appreciation for arguably the oldest form of food preservation, and part of the roots of culture itself. Readers will find detailed information on fermenting vegetables; sugars into alcohol (meads, wines, and ciders); sour tonic beverages; milk; grains and starchy tubers; beers (and other grain-based alcoholic beverages); beans; seeds; nuts; fish; meat; and eggs, as well as growing mold cultures, using fermentation in agriculture, art, and energy production, and considerations for commercial enterprises. Sandor Katz has introduced what will undoubtedly remain a classic in food literature, and is the first--and only--of its kind"--


Book
Biology of yeast
Author:
ISBN: 0713128380 9780713128383 Year: 1982 Volume: 140 Publisher: London Arnold


Dissertation
Listing 1 - 10 of 18 << page
of 2
>>
Sort by